امروز

شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

تعريف و هدف

گروه پژوهشی میکروماشین بدنبال ایجاد دوره كارشناسي ارشد مهندسي سيستم هاي ميكرو و نانو الكترو مكانيك در سال 1392 تشکیل گردیده است اهداف این گروه در راستای اهداف دوره مذکور می باشد.  دوره كارشناسي ارشد مهندسي سيستم هاي ميكرو و نانو الكترو مكانيك دوره اي ميان رشته اي با گرايش برق مي باشد. در حوزه ميكرو و تبديل قطعات مكانيكي به اندازه هاي ميكروني ابتدا با ساخت سنسورهاي ميكروني شروع گرديد و در ادامه راه ، قابليت ساخت محركه ها در اندازه هاي ميكروني نيز بوجود آمد. در سالهاي اخير در تمام نقاط دنيا تلاشهاي فراواني جهت مجتمع كردن ميكرو الكترونيك، ميكرو سنسورها و محركه هاي ميكروني در قالب يك ميكرو سيستم صورت پذيرفته است. در حوزه نانو درك مكانيك كوانتومي براي طراحي و ساخت قطعات الكترونيكي و ضبط اطلاعات ضروري است. همچنين استفاده بهينه از مواد مختلف و فراوري هاي مدرن بدون توجه به درك فيزيكي و شيميايي از بر هم كنشهاي اتمي و مولكولي امكان پذير نيست. از طرف ديگر بدون طراحي و ساخت ابزارهاي پيچيده با قدرت شناسايي و تفكيك نانويي ورود به اين عرصه غير ممكن مي شود. بنابراين ورود و فعاليت در عرصه هاي ميكرو و نانو نياز به پشتوانه هاي علمي دارد و دانشگاه ها در جهان از پيشقراولان اين عرصه ها براي درك بهتر و استفاده از اين فناوري ها براي ارتقاي سطح زندگي بشر هستند.

ضرورت و اهميت ایجاد گروه پژوهشی میکروماشین

مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی بزرگی با موضوعاتی میان رشته­ای در دانشگاه­های معتبر دنیا تشکیل شده­اند، که در ترکیب علمی و اجرایی آنها، می­توان حضور متخصصان برجسته حوزه­های مختلف علم و فناوری را مشاهده کرد. در ايران نيز فناوري میکروماشین و یا همان سيستم هاي ميكرو و نانو  الكترومكانيك به عنوان يكي از حوزه هاي اولويت دار دربين پژوهشگران شناخته شده است. و تقريبا تمامي دانشگاه هاي ايران به اين حوزه وارد شده اند. بطوريكه مي توان به تعداد كثيري پايان نامه هاي كارشناسي ارشد و دكتري و همچنين صدها مقاله در زمينه مذكور اشاره كرد از طرف ديگرو در حال حاضر سيستم هاي ميكرو و نانو الكترومكانيك بطور اعم در صنايعي چون مخابرات ، صنعت خودرو ، پزشكي و بيوتكنولوژي ، سيستم هاي دفاعي ، دارويي ، و ... داراي كاربردهاي متنوع هستند. بالاخص مي توان به مواردي نظير سر سوزن هاي استفاده شده در حافظه هاي كامپيوتري ، اسپري جوهر در پرينتر هاي جوهر افشان ، سنسورهاي فشار خون ، و ...  اشاره نمود.

با توجه به قابليت هاي ذکر شده در حوزه هاي پژوهشي و صنعتي می­توان گفت که رشته­های دانشگاهی میان رشته­ای مانند سيستم هاي ميكرو و نانو  الكترومكانيك ، قابلیت پرورش سرمایه منابع انسانی کشورها را در مفیدترین مسیرها دارند و اگر به این مهم توجه شود که منابع انسانی هر کشوری، ذاتاً ارزشمندترین سرمایه مادی و معنوی آن کشور هستند، باید به صراحت بیان کرد که یکی از راهبردی­ترین اقدامات توانمندساز ملی، همانا تشکیل و راه­اندازی رشته­های نوین دانشگاهی با ویژگی بین­رشته­ای خواهد بود.

توانایی ها و مهارتها

همانطور که در بخشهای پیشین نیز بیان شد، کاربرد سيستم هاي ميكرو و نانوالكترومكانيك بسیار وسیع است. بر همین اساس فارغ التحصیلان این رشته نیز باید قابلیت بکارگیری دانش و مهارت خود را در حل مسائل مختلف داشته باشند. هدف از ايجاد اين دوره تربیت متخصصینی است که با بهره‌گیری از آموخته‌ها و دانش های مهندسی و دروس اختصاصی این دوره قادر به شناخت، تحلیل و ارائه طرحهاي جديد جهت جايگزيني سيستم هاي جديد با سيستم هاي موجود براي بالا بردن كيفيت و كارايي آنها باشند.لذا با توجه به تنوع قطعات قابل تبديل به قطعات با تكنولوژي ميكرو و نانو الكترومكانيكي (نظير انواع سنسورها ، محركه ها و ...) در صنايعي چون مخابرات ، صنعت خودرو ، پزشكي و بيوتكنولوژي ، سيستم هاي دفاعي ، دارويي ، و ... امكان بكار گيري فارغ التحصيلان اين رشته را در مشاغل مذكور فراهم مي آورد. علاوه بر این فارغ­التحصیلان این رشته باید بتوانند در مشاغل زیر خدمات لازم را ارائه دهند:

خدمات مشاوره­ای و نظارتي در پروسه توليد قطعات ميكرو و نانوالكترومكانيك در مراكز صنعتی

ارائه خدمات پژوهشی در طراحي و ساخت قطعات جديد ميكرو و نانوالكترومكانيك

آموزش دروس مرتبط با سيستم هاي ميكرو و نانوالكترومكانيك در همین رشته یا رشته­ های مرتبط دانشگاهی.