تعريف و هدف
گروه پژوهشی میکروماشین بدنبال ایجاد دوره كارشناسي ارشد مهندسي سيستم هاي ميكرو و نانو الكترو مكانيك در سال 1392 تشکیل گردیده است اهداف این گروه در راستای اهداف دوره مذکور می باشد. دوره كارشناسي ارشد مهندسي سيستم هاي ميكرو و نانو الكترو مكانيك دوره اي ميان رشته اي با گرايش برق مي باشد. در حوزه ميكرو و تبديل قطعات مكانيكي به اندازه هاي ميكروني ابتدا با ساخت سنسورهاي ميكروني شروع گرديد و در ادامه راه ، قابليت ساخت محركه ها در اندازه هاي ميكروني نيز بوجود آمد. در سالهاي اخير در تمام نقاط دنيا تلاشهاي فراواني جهت مجتمع كردن ميكرو الكترونيك، ميكرو سنسورها و محركه هاي ميكروني در قالب يك ميكرو سيستم صورت پذيرفته است. در حوزه نانو درك مكانيك كوانتومي براي طراحي و ساخت قطعات الكترونيكي و ضبط اطلاعات ضروري است. همچنين استفاده بهينه از مواد مختلف و فراوري هاي مدرن بدون توجه به درك فيزيكي و شيميايي از بر هم كنشهاي اتمي و مولكولي امكان پذير نيست. از طرف ديگر بدون طراحي و ساخت ابزارهاي پيچيده با قدرت شناسايي و تفكيك نانويي ورود به اين عرصه غير ممكن مي شود. بنابراين ورود و فعاليت در عرصه هاي ميكرو و نانو نياز به پشتوانه هاي علمي دارد و دانشگاه ها در جهان از پيشقراولان اين عرصه ها براي درك بهتر و استفاده از اين فناوري ها براي ارتقاي سطح زندگي بشر هستند.
ضرورت و اهميت ایجاد گروه پژوهشی میکروماشین
مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی بزرگی با موضوعاتی میان رشتهای در دانشگاههای معتبر دنیا تشکیل شدهاند، که در ترکیب علمی و اجرایی آنها، میتوان حضور متخصصان برجسته حوزههای مختلف علم و فناوری را مشاهده کرد. در ايران نيز فناوري میکروماشین و یا همان سيستم هاي ميكرو و نانو الكترومكانيك به عنوان يكي از حوزه هاي اولويت دار دربين پژوهشگران شناخته شده است. و تقريبا تمامي دانشگاه هاي ايران به اين حوزه وارد شده اند. بطوريكه مي توان به تعداد كثيري پايان نامه هاي كارشناسي ارشد و دكتري و همچنين صدها مقاله در زمينه مذكور اشاره كرد از طرف ديگرو در حال حاضر سيستم هاي ميكرو و نانو الكترومكانيك بطور اعم در صنايعي چون مخابرات ، صنعت خودرو ، پزشكي و بيوتكنولوژي ، سيستم هاي دفاعي ، دارويي ، و ... داراي كاربردهاي متنوع هستند. بالاخص مي توان به مواردي نظير سر سوزن هاي استفاده شده در حافظه هاي كامپيوتري ، اسپري جوهر در پرينتر هاي جوهر افشان ، سنسورهاي فشار خون ، و ... اشاره نمود.
با توجه به قابليت هاي ذکر شده در حوزه هاي پژوهشي و صنعتي میتوان گفت که رشتههای دانشگاهی میان رشتهای مانند سيستم هاي ميكرو و نانو الكترومكانيك ، قابلیت پرورش سرمایه منابع انسانی کشورها را در مفیدترین مسیرها دارند و اگر به این مهم توجه شود که منابع انسانی هر کشوری، ذاتاً ارزشمندترین سرمایه مادی و معنوی آن کشور هستند، باید به صراحت بیان کرد که یکی از راهبردیترین اقدامات توانمندساز ملی، همانا تشکیل و راهاندازی رشتههای نوین دانشگاهی با ویژگی بینرشتهای خواهد بود.
توانایی ها و مهارتها
همانطور که در بخشهای پیشین نیز بیان شد، کاربرد سيستم هاي ميكرو و نانوالكترومكانيك بسیار وسیع است. بر همین اساس فارغ التحصیلان این رشته نیز باید قابلیت بکارگیری دانش و مهارت خود را در حل مسائل مختلف داشته باشند. هدف از ايجاد اين دوره تربیت متخصصینی است که با بهرهگیری از آموختهها و دانش های مهندسی و دروس اختصاصی این دوره قادر به شناخت، تحلیل و ارائه طرحهاي جديد جهت جايگزيني سيستم هاي جديد با سيستم هاي موجود براي بالا بردن كيفيت و كارايي آنها باشند.لذا با توجه به تنوع قطعات قابل تبديل به قطعات با تكنولوژي ميكرو و نانو الكترومكانيكي (نظير انواع سنسورها ، محركه ها و ...) در صنايعي چون مخابرات ، صنعت خودرو ، پزشكي و بيوتكنولوژي ، سيستم هاي دفاعي ، دارويي ، و ... امكان بكار گيري فارغ التحصيلان اين رشته را در مشاغل مذكور فراهم مي آورد. علاوه بر این فارغالتحصیلان این رشته باید بتوانند در مشاغل زیر خدمات لازم را ارائه دهند:
خدمات مشاورهای و نظارتي در پروسه توليد قطعات ميكرو و نانوالكترومكانيك در مراكز صنعتی
ارائه خدمات پژوهشی در طراحي و ساخت قطعات جديد ميكرو و نانوالكترومكانيك
آموزش دروس مرتبط با سيستم هاي ميكرو و نانوالكترومكانيك در همین رشته یا رشته های مرتبط دانشگاهی.